Gatorade.
Nesteyttää, tankkaa ja palauttaa.

Opi nesteytyksestä >

Gatorade-Tuoteperhe

Gatorade-tuoteperheeseen kuuluu 0,5 l valmisjuomat sekä 350 g jauhepakkaukset, joista saa viisi litraa valmista juomaa. Valmisjuomien makuvaihtoehdot ovat vadelma ja veriappelsiini. Gatoradea on kehitetty tieteellisesti yli 50 vuoden ajan, jotta sinäkin saisit maksimaalisen tehon harjoittelustasi ja suorituksestasi.

Gatoraden tarina

Gatorade syntyi pelikentillä 1960-luvulla University of Floridan tutkijoiden toimesta. Tarkoituksena oli estää jalkapallojoukkueen Gators-pelaajien nestehukka heidän pelatessaan lämpimässä suonomaisessa ilmastossa. Gatoreiden vuoden 1967 Orange Bowlin voiton jälkeen Gatoradea löytyikin katsomoista, pukuhuoneista ja miltei joka pelikentältä. Gatoradea on tänä päivänä tutkittu yli 50 vuotta. Sen hiilihydraatti-elektrolyyttiliuos parantaa veden imeytymistä fyysisisen suorituksen aikana ja edistää suoritusta pitkäkestoisen harjoittelun aikana. Mikään muu juoma- tai urheilujuomayritys ei ole vakiinnuttanut yhtä vahvaa asiantuntemusta nesteen imeytymisen ja urheiluravitsemuksen saralla.

» LUE LISÄÄ

Laboratoriossa syntynyt

Alkukesästä 1965 eräs avustava valmentaja kokosi ryhmän yliopiston lääkäreitä University of Floridassa ja pyysi heitä selvittämään, miksi lämpö vaikutti niin moniin hänen pelaajistaan ja miksi he sairastuivat lämmöstä johtuviin sairauksiin.

Tutkijat – Dr Robert Cade, Dr Dana Shires, Dr H. James Fri ja Dr Alejandro de Quesada – löysivät pian kaksi keskeistä tekijää jotka vaikuttivat siihen että Gator-pelaajat väsyivät niin helposti: ne nesteet ja elektrolyytit jotka pelaajat menettivät hikoillessaan, eivät korvautuneet uusilla, eivätkä ne hiilihydraattivarastot jotka pelaajat käyttivät energiantarpeeseensa täyttyneet uudelleen.

Tutkijat veivät tuloksensa laboratorioon ja loivat tieteellisin menetelmin uuden, tarkoin tasapainotetun juoman sisältäen hiilihydraatteja ja elektrolyyttejä, jotka korvaisivat Gator-pelaajien hikoillessaan ja harjoitellessaan menettämänsä tärkeimmät ainesosat. He antoivat juomalle nimen “Gatorade”.

Kentällä todistettu

Pian sen jälkeen kun tutkijat olivat esitelleet Gatorade-koostumuksensa joukkueelle alkoivat Gatorit voittaa. Gators kesti muun muassa koetuksen pelatessaan helteessä eräitä suosikkijoukkueita vastaan lopettaen kautensa 7-4.

Joukkueen menestys kasvoi vielä suuremmaksi kaudella 1966. Silloin Gators lopetti kautensa tuloksella 9-2, ja voitti lisäksi Orange Bowlin ensimmäisen kerran koulunsa historiassa. Gatoraden maine alkoi levitä Floridan osavaltion ulkopuolelle, sekä University of Richmond että Miami Ohiossa tilasivat eriä Gatoradea jalkapallojoukkueilleen. Tilaukset muista kouluista ympäri maan tulvivat pian perässä, ja pelaamista ilman Gatoradea kentänvierustoilla alettiin verrata pelaamiseen vain kymmenen miehen kentällisellä.

Tänä päivänä yli 70 divisioona I korkeakoulua juo Gatoradea virallisena urheilujuomanaan kilpailuissa muita yliopistoja ja korkeakouluja vastaan.

Orange Bowlista Super Bowliin

Kesällä 1969 Florida Gatorsien valmentaja Ray Graves ehdotti, että jalkapallojoukkue Kansas City Chiefs käyttäisi Gatoradea Missourin helteen vaikutuksia vastaan harjoitusleirillään. Kansas City Chief -joukkue oli niin liikuttunut “Gator-valmentajan tuesta” että he pitivät juoman kentänvierustalla koko kauden ajan, mikä johti mahtavaan voittoon ennakkosuosikki Minnesota Vikingseistä Super Bowl IV:ssa.

Tutkimassa voiton tiedettä

Kaksi vuosikymmentä Dr Caden ja hänen tutkimusryhmänsä kehitystyön jälkeen perustettiin Gatorade Sports Science Institute Barringtoniin, Illinois:hin tekemään tutkimusta harjoittelun, nesteytyksen ja urheiluravitsemuksen saralla. Kolme vuotta myöhemmin laboratoriota laajennettiin myös suorittamaan edistyksellisiä testejä uusien Gatorade-tuotteiden ja -makujen kehittämiseksi, sekä koulutusmateriaalin toimittamiseksi urheiluhoitohenkilökunnalle ympäri maailman. NBA, AVP, PGA, Major League Baseball, Major League Soccer ja monet muut ammattimaiset eliittiorganisaatiot ja joukkueet ovat ottaneet Gatoraden viralliseksi urheilujuomakseen.

Nyt ja tulevaisuudessa

Gatorade ja GSSI jatkavat työtään uusien ja innovatiivisten tapojen löytämiseksi, jotta urheilijat voisivat parantaa suorituskykyään edesauttamalla nesteen- ja ravinnonsaantia. Urheilijoiden testaamisen laboratorioympäristössä, uusien makujen ja jakelutapojen kehittämisen ja tieteellisten tutkimusten julkaisun kautta Gatorade ja GSSI pyrkivät jatkuvasti edistämään yhteistä tehtäväänsä; tehdä urheilijoille mahdolliseksi jatkuvasti toimia suorituskykynsä huipulla.

Gatorade Sports Science Institute

Vuonna 1965 University of Floridan tutkijat kehittivät Gatoraden nostaakseen Gator-pelaajien suorituskyvyn huippuunsa. Nyt, yli 50 vuotta myöhemmin, he vastaavat Gatorade Sports Science Institutesta (GSSI), maailmankuulusta tieteellisestä tutkimuslaitoksesta, jossa on omistauduttu urheilijoiden auttamiselle ravinnonsaannin, laboratoriotutkimusten ja -arviointien sekä uusien innovatiivisten Gatorade-tuotteiden kehittämisen kautta.

GSSI:n tutkijat työskentelevät joka vuosi satojen urheilijoiden kanssa selvittääkseen fysiologisia ja biokemiallisia ravinnon, harjoittelun ja ympäristön yhteisvaikutuksia heidän suorituskykynsä parantamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. GSSI:n henkilökunnan tekemää tutkimusta esitellään säännöllisesti urheilutieteen konferensseissa ja julkaistaan tieteellisissä julkaisuissa.

Jos haluat tietää lisää ja saada ravitsemusvinkkejä ja päivitettyä tietoa harjoittelusta, käy sivulla www.gssiweb.org.» NÄYTÄ VÄHEMMÄN